3. december, 2018

Ambitiøs mediepolitik kræver handling – også internationalt

Tags: , ,

Del
Ambitiøs mediepolitik kræver handling – også internationalt

I begyndelsen af november sagde den danske regering nej tak til forslag fra EU-kommissionen om at beskatte de store multinationale tech-giganter, der i dag stort set undgår at betale skat.

Forslaget gik ud på at beskatte omsætning i stedet for overskud. I dag undgår giganterne at betale skat ved at jonglere rundt med deres overskud mellem forskellige lande.

Den danske regering var derved i selskab med de EU-lande, der ellers er kendt for at være skattely. Et kønt selskab.

Men det passer måske meget godt som en forlængelse af en fuldstændig mislykket dansk mediepolitik. I en tid, hvor danske medier presses af de selvsamme multinationale tech-giganter, vælger det borgelige flertal i Folketinget at skære ned på public service i specielt Danmarks Radio. I noget der mest af alt minder om et hævntogt.

Uden at andre medier i øvrigt kommer til at nyde specielt godt af det. Måske bortset fra de førnævnte multinationale tech-giganter, der nu får endnu mindre konkurrence.

Google, Facebook, YouTube, twitter og hvad de ellers hedder: Nyhederne får de stort set foræret af dagblade, radio og TV – altså fra både private medier og public service medier. Til gengæld for at lade andre betale for at producere nyhederne, tager de samme multinationale giganter for sig af retterne, når det handler om annonce-markedet. Overalt i verden lever de altså i høj grad af det omgivende samfund.

Til gengæld kniber det noget mere med at betale noget tilbage i form af skat. Så bliver penge og overskud flyttet rundt.

En skat på omsætning i stedet for overskud kunne være et første skridt for at hindre den trafik. Forslaget fra EU kommissionen lød på tre procent. Men det haster. Der er ingen grund til at vente på, at 120 medlemslande i OECD først skal blive enige.

Hvis de medier – private såvel som public service, der faktisk har udgifterne til at fremstille nyheder, skal styrkes, klares det ikke af markedet alene. Så går det galt. Til skade for folke-oplysning og demokrati. Og det klares heller ikke nationalt. Danmark er for lille. Et internationalt samarbejde er nødvendigt. Og i Europa at bruge det EU, der faktisk er der og eksisterer, er en god ide.

Debatindlægget er skrevet af Thue Grum-Schwensen.
Kandidat for SF til Europa-parlamentet i 2019. 

Thue Grum-Schwensen

Jeg er journalist med egen virksomhed, Thues Skrivestue. Har arbejdet i faget i 40 år - mest på dagblade. Jeg er opstillet til Europa-parlamentet som nummer otte på SFs liste.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar