12. december, 2018

Bæredygtighed i handelsaftalerne

Tags: , , ,

Del
Bæredygtighed i handelsaftalerne

Nu stopper ECB med QE! Nej. Det handler ikke om et cykelhold eller kunstig intelligens. Det handler om penge, og det handler om rigtig mange af dem. Det er den europæiske centralbank (ECB) og den pengepolitik (QE), som banken har ført de sidste tre år.

QE betyder groft sagt, at ECB har trykt penge til at købe obligationer fra europæiske banker. Det vil sige, at ECB har købt nogle af de obligationer som bankerne gerne ville af med, og det er sket for at sætte gang i økonomien, og for at holde inflationen tæt på 2,0%.

QE stopper i denne måned, og det betyder så, at ECB har købt obligationer for 2.500 milliarder Euro, altså 2,5 billion Euro.

På COP24 i Polen diskuterer landene 100 milliarder dollars årligt fra 2020 til at holde temperaturen nede. Et løfte fra 2009. Da QE kørte for fuld drøn købte ECB obligationer for 80 milliarder Euro om MÅNEDEN, og det blev bare sat i værk.
Med andre ord, kan pengene findes, hvis politikerne vil. To måneder med QE vil være mere end rigeligt til at komme videre, og det vil oven i købet være nye penge.

For hvad er dybest set vigtigst? At vi holder inflationen tæt på 2 procent, eller vi holder temperaturstigningerne under 2 grader?

Du kunne argumentere for, at hvis først temperaturen stiger med mere end 1,5 grad, er vi derude hvor enhver stabilitet er truet, og at ECB derfor handler inden for sit mandat, hvis ECB beslutter sig for to måneder med QE i klimaets navn.

Men i stedet for at argumentere og placere ansvar hos ECB, burde regeringscheferne i EU sige: “Ok – vi tager hele regningen, og så sætter vi til gengæld dagsordenen for fremtidens standarder for handelsaftaler, så aftalerne tager bæredygtighed seriøst, og handlen og økonomien arbejder for verdensmålene.”

Det ville være et EU der træder i karakter og viser vejen. Lige nu, er der ingen andre der gør det.

Indlægget er skrevet af Jan Kristoffersen, EP- og Folketingskandidat for Alternativet.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar