17. august, 2020

Bente Sorgenfrey: Økonomi er vigtig, men det er retsstatsprincipper også

Tags:

Del
Bente Sorgenfrey: Økonomi er vigtig, men det er retsstatsprincipper også

Af Bente Sorgenfrey, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation og vicepræsident i den europæiske fagbevægelse, ETUC

Det var et afgørende resultat for både danske og europæiske arbejdspladser, da stats- og regeringslederne fra de 27 europæiske medlemslande i juli blev enige om en historisk genopretningsaftale på 13.580 milliarder kroner 송골매 빗물 다운로드. En aftale, der samtidig satte et punktum i forhandlingerne om EU’s flerårige budget for 2021 til 2027.

Med genopretningsaftalen tilfører man et historisk stort beløb for at sikre det vigtige indre marked wakako and liquor. Ligesom den bevirker, at der hurtigst muligt kan komme gang i investeringer i vækst og beskæftigelsesfremmende projekter, så vi hurtigt kan få gang i hjulene oven på den knockout, som coronakrisen har skabt i Europa Weathertrumpet mp3.

Set fra et dansk perspektiv er det samtidig positivt, at der er kommet en bedre balance mellem lån og bidrag til de lande, der har det ekstra behov Download Dia2 MapHack. Og det er særligt positivt, at de europæiske stats- og regeringsledere i deres aftale har fokus på den grønne omstilling.

Det fremgår nemlig af aftalen, at mere end 30 pct old fairy tale. af investeringerne skal målrettes investeringer i grønne tiltag, blandt andet for at sikre EU’s mål på klimaområdet.

Der har tidligere været luftet bekymringer om, at de høje klimaambitioner kan føre til udflytning af arbejdspladser til lande med lavere ambitioner. Men de er heldigvis blevet gjort til skamme, da man har en ambition om en fælles europæisk klimatold, der kan sikre at danske og europæiske arbejdspladser ikke forsvinder ud af Europa.

Respekt for retsstaten

Topmødet i juli handlede dog også om andet en genopretning af økonomien. Flere EU-lande ønskede i forbindelse med forhandlingerne om budget- og genopretningspakken, at tilbageholde støtte til lande, der ikke lever op til retsstatsprincippet. Og i den nye EU-aftale står der, at ”Det Europæiske Råd understreger vigtigheden af respekten for retsstatsprincippet.”

Både Polen og Ungarn sætter dog grundlæggende spørgsmålstegn ved demokratiet, som vi forstår det i Vesten, dvs. en uafhængig domstol, retsstatsprincippet og menneskerettigheder.

Og det er ret tydeligt, hvordan den ungarske premiereminister, Viktor Orbán, har valgt at tolke aftalen, da han efter indgåelsen sagde: ”Før forhandlingerne eller endda under forhandlingerne var der nogle forsøg på, at… jeg vil ikke sige at ydmyge os, men i det mindste uddanne os om vores retsstatsprincipper. Og det lykkedes os ikke blot at få en stor pakke med penge, men også at forsvare vores nationers stolthed”.

Vi har desuden, de sidste par måneder, været vidende til, at 6 polske kommuner er blevet erklæret for LGBT-fri zoner, hvilket er helt uhørt.

Håndteringen af ovenstående sætning om retsstatsprincippet i aftalen, og håndteringen af de 6 polske kommuner i relation til EU midler, bliver således helt afgørende i de kommende måneder.

Ikke mindst i kampen for at sikre de værdier og retsstatsprincipper som hele EU-fundamentet er bygget på. Principper, som er en forudsætning for Danmarks tilslutning til det europæiske fællesskab.

Foto: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar