28. april, 2020

Bogaktuel Johan Moesgaard: EU-debatten skal flyttes ud i den konkrete virkelighed, hvor almindelige mennesker færdes

Tags:

Del
Bogaktuel Johan Moesgaard: EU-debatten skal flyttes ud i den konkrete virkelighed, hvor almindelige mennesker færdes

EU-debatten skal rykkes væk fra de bonede gulve og ud til Produktionsdanmark, hvor almindelige mennesker af kød og blod hver dag oplever de positive og negative konsekvenser af EU-samarbejdet. Med ”Stemmer fra Produktionsdanmark” har Dansk Metals EU-chef Johan Moesgaard Andersen taget første skridt mod en tiltrængt folkeliggørelse af EU-debatten.

Af Mads Hvidbjerg, AOF Danmark

Danskerne er vilde med EU som aldrig før. Ved Europaparlamentsvalget den 26 Tea Story batch. maj 2019 skrumpede den danske EU-modstand ind til bare to mandater, og adskillige meningsmålinger har peget på, at et massivt flertal af danskerne bakker op om EU-samarbejdet.

Der har – i hvert fald indtil coronakrisen gjorde sit indtog – været flere år med højkonjunktur i Danmark og Nordeuropa. Ingen taler længere om rumænske jordbærplukkere eller syriske flygtninge på Europas motorveje – Debatter, der ellers tidligere har kunnet få selv den største EU-tilhænger til at rive sig i håret. Nu er det i stedet klimaforandringer og Brexit, der fylder på den europapolitiske dagsorden.

Mange målinger tyder på, at danskerne sætter deres lid til et stærkt europæisk samarbejde i en tid med Brexitkaos og klimaforandringer MacBook Photoshop Crack Download. Men EU-tilhængerne skal passe på med at tage vælgernes opbakning til det europæiske projekt for givet. Dét mener Dansk Metals EU-chef Johan Moesgaard Andersen, der er aktuel med debatbogen ”Stemmer fra Produktionsdanmark – En debatbog om EU’s afgørende betydning for mennesker af kød og blod.” Han forudser, at en ny økonomisk krise igen kan puste til befolkningens EU-skepsis, og derfor må danske EU-tilhængere være langt bedre til at fortælle om alt det gode ved EU. Og så skal EU-debatten folkeliggøres, så den ikke kun er forbeholdt en snæver elite.

“Stemmer fra Produktionsdanmark” er udgivet på Skriveforlaget og er Johan Moesgaards første debatbog.

Væk med excel-ark og Eurobarometer

Johan Moesgaard langer velfortjent ud efter de akademiske EU-kredse, der ”argumenterer (…) med højtflyvende teoretiske betragtninger om EU forklaret i et universitetssprog og (…) med tal, der stammer fra Eurobarometers excel-ark eller andre statistiske kilder currency cop.” Han erkender, at han selv er faldet i fælden indimellem, men med ”Stemmer fra Produktionsdanmark” vil Johan Moesgaard rykke EU-debatten derud, hvor den hører til: I den konkrete virkelighed, hvor almindelige mennesker færdes.

Med ”Stemmer fra Produktionsdanmark” låner Johans Moesgaard sin mikrofon ud til helt almindelige danskere, der fortæller hver deres historie om, hvordan EU har hjulpet dem i deres hverdag. Flere af historierne er tragiske og handler om massefyringer, ledighed og arbejdspladser, der flytter til udlandet. Men fælles for dem alle er, at et stærkt EU har hjulpet menneskerne bag historierne videre ssat.

Vi møder eksempelvis Alice fra Agedrup på Fyn, der var til svendeprøve på Lindøværftet i 2009. Det var kort før, at Mærsk samme år indstillede al aktivitet på værftet og gennemførte massefyringer. Alice havde netop født sit tredje barn, da hun måtte forlade Lindø. Heldigvis trådte EU’s globaliseringsfond til med i alt 154 millioner kr. til opkvalificering og uddannelsesstøtte til de hundredvis af berørte medarbejdere. Med EU-støtte i ryggen lykkedes det Alice at uddanne sig til social- og sundhedsassistent – endda med uddannelsesstøtte på dagpengeniveau – og efter få år var mere end otte ud af ti Lindøarbejdere tilbage i job 빗소리 다운로드.

Handelsaftaler og indre marked til gavn for lønmodtagerne

Vi møder også Jørn og Thomas, der hver dag drager nytte af EU-samarbejdet i deres arbejdsliv. Hos Grundfoss, hvor Jørn arbejder, har de stor gavn af et fælles indre marked med fælles regler og energimærkninger. I stedet for at skulle tilpasse sig 28 forskellige regelsæt, skal Jørn kun forholde sig til ét i hele Europa – Dét skaber mindre bøvl og bureaukrati i hverdagen for medarbejderne og har været med til at sikre Grundfoss en dominerende position i Europa og hele verden.

For Thomas, der arbejder som rejsemontør, betyder det indre marked, at han nemt kan rejse mellem kunder i hele Europa uden at skulle igennem told- og immigrationsmyndigheder. Og når EU indgår handelsaftaler med Vietnam, Sydamerika, Canada eller andre tredjelande, kommer det ligeledes Thomas til gode i arbejdet. For i stedet for at vente dagevis i tolden kan Thomas hurtigt udføre sit arbejde i eksempelvis Brasilien og rejse hjem uden problemer.

Johan Moesgaard præsenterer os også for Pia, Robin, Mathilde og Per, og der er ingen tvivl om, at ”Stemmer fra Produktionsdanmark” er skrevet i deres perspektiv. Johan Moesgaards debutbog er et yderst tiltrængt indslag i en ofte polariseret, elitær og forsimplet EU-debat. Moesgaard tillader sig at stille sig midt imellem jubeleuropæerne og EU-skeptikerne og se EU fra et lønmodtagerperspektiv. Hvis man insisterer på konstant at kritisere EU, mister man blikket for alt det gode, EU har bragt med sig for Danmark og for de ansatte i danske produktionsvirksomheder. Men EU-tilhængerne skal også turde at påtale hårene i suppen og ikke bare blindt tiljuble et europæisk samarbejde, der bestemt ikke er problemfrit.

Behov for progressiv europapolitik

Alt handler ikke om retorik og snedighed i debatten. Politikken er mindst lige så vigtigt, og hvis EU svigter Produktionsdanmark politisk, bliver det meget svært at fastholde den folkelige opbakning til projektet. Derfor præsenterer Johan Moesgaard også en række progressive politiske forslag til steder, hvor EU’s kurs skal justeres til gavn for lønmodtagerne.

Moesgaard kritiserer blandt andet EU-domstolens aktivisme og udtrykker sin store bekymring for EU-kommissionens planer om en europæisk lovbestemt mindsteløn. Han foreslår desuden forandringer i tildelingen af sociale ydelser til vandrende arbejdskraft. Derudover kræver EU-chefen en ny, offensiv EU-industripolitik, et nyt direktiv om psykisk arbejdsmiljø og en mindre elitær uddannelsespolitik i EU.

Med ”Stemmer fra Produktionsdanmark” har Johan Moesgaard taget første skridt mod at folkeliggøre den europapolitiske debat i Danmark. EU-debatten skal rykkes væk fra universiteternes forelæsningssale og akademiske læsekredse og ud til almindelige danskere, der hver dag oplever de positive og negative konsekvenser af EU-samarbejdet. Man kan kun håbe, at flere af EU-debattens spydspidser vil følge i Johan Moesgaards fodspor og låne deres mikrofoner ud til Produktionsdanmark. På den måde kan vi i hvert fald få en mere mangfoldig og nuanceret debat om det EU-samarbejde, vi har været en del af siden 1973.

”Stemmer fra Produktionsdanmark” er Johan Moesgaards første debatbog – Men det bliver med al sandsynlighed ikke den sidste!

Hvis du vil følge Johan Moesgaards arbejde som EU-chef i Dansk Metal, kan du følge med på Twitter under @JohanMoesgaard.

Om forfatteren

Johan Moesgaard Andsersen er EU-chef i Dansk Metal og underviser som ekstern lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han er 30 år gammel, cand.scient.pol. og har arbejdet med dansk og europæisk politik i både København og Bruxelles. I 2019 blev han optaget på Berlingskes top 100-liste over talenter i dansk erhvervsliv. Johan Moesgaard Andersen har tidligere arbejdet i Danske Rederier, Landbrug og Fødevarer og i Europaparlamentet.

Mads Hvidbjerg

Student i AOF's EU-oplysning. Studerer desuden jura på Københavns Universitet og er politisk aktiv i min fritid.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar