29. marts, 2019

Brexit – enden på begyndelsen?

Tags: , , , ,

Del
Brexit – enden på begyndelsen?

Siden englænderne i juni 2016 stemte ”ja” til at forlade EU, har engelsk og europæisk politik stået på den anden ende. Masser af spørgsmål har trængt sig på, for hvordan forlader et stort land EU? Hvad betyder det for samhandel? Jobs? Borgernes rettigheder? Faktisk har det eneste sikre holdepunkt været datoen 29. marts 2019, for her skulle Storbritannien efter planen forlade EU.

For at få svar på de mange spørgsmål inviterede AOF i samarbejde med EU-kommissionens repræsentation i Danmark til morgenbriefing, hvor Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard var inviteret med til at give et politisk perspektiv.

Ny deadline inden ”hard Brexit”
Chef for EU-kommissionens repræsentation i Danmark Stina Soewarta indledte med en analogi om, at brexit minder hende om Marvels tegneserieunivers, hvor der altid kommer endnu et nyt afsnit – således er den faste dato 29. marts nu også rykket til 12. april for Storbritanniens udtræden. Og på den måde er vi trods alt ”fremme ved enden på begyndelsen”.  

Den engelske premierminister Theresa May har nu lidt ekstra tid til at finde et flertal for en aftale, der omhandler betingelser for udtræden af EU. Lykkes det ikke udtræder Storbritannien uden en aftale, det såkaldte ”hard brexit”. Lykkes det derimod Theresa May at samle flertal for en aftale, så udløses en ny deadline, som er den 22. maj, hvor Storbritannien så kan udtræde med en aftale med EU.

Forløbet er dramatisk og enestående
EU er blevet kritiseret for ikke at ville give Storbritannien en god aftale. Oplægsholderne var dog enige om, at EU faktisk har været imødekommende, og forsøgt at tage højde for engelske ønsker, men det er klart, at EU skal ligebehandle medlemslandene, dvs. ikke give Storbritannien fordele på bekostning af EU-medlemslande.

Peter Hummelgaard kritiserede begge de store partier i Storbritannien. Den tidligere premierminister Cameron for at sætte britisk EU-medlemskab til afstemning i 2016 uden en plan for, hvad der skulle ske bagefter – formålet var dengang at løse interne stridigheder i det konservative parti. Camerons konservative efterfølger Theresa May har overtaget en utrolig vanskelig opgave. Det store oppositionsparti Labour har i den alvorlige situation ikke påtaget sig lederskabet. Og situationen er nu så kaotisk, at Theresa May i desperation har tilbudt at træde tilbage, hvis hendes brexit-aftale godkendes i parlamentet.

Afsmitning på dansk politik
Forløbet har haft afsmitning på den danske EU-debat. Meningsmålinger i Danmark viser stigende opbakning til europæisk samarbejde. Enhedslisten og DF, der begge som Folkebevægelsen mod EU tidligere har krævet en dansk folkeafstemning, har på det seneste justeret linjen til, at ”det ikke er lige nu og her”, at danskerne skal spørges om EU-medlemskab. Denne debat vil sikkert komme til at fylde noget i den danske valgkamp op mod EP-valget søndag den 26. maj.    

De næste 2 uger bliver utrolig spændende og definerende for Storbritannien og Europa. Vi forsøger fra AOF’s side at bredde debatten ud i forsamlingshuse, på nettet og med podcasten ”AOF Oplyser”. Benyt dig af det og brug din stemme søndag 26. maj.

Lars Gaardhøj

Forbundskonsulent i AOF Danmark med ansvar for bl.a. EU oplysning og nordisk samarbejde. Uddannet samtidshistoriker. Politisk aktiv som medlem af Regionsrådet i Hovedstaden for Socialdemokratiet. Bor i København, 45, gift med Stine og har 3 børn.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar