28. oktober, 2020

Danske politikere og fagbevægelse: Nej, nej og atter nej til europæisk mindsteløn

Tags:

Del
Danske politikere og fagbevægelse: Nej, nej og atter nej til europæisk mindsteløn

Det vil være gift for de danske lønmodtagere.”

Så klar i mælet er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), når det gælder udsigten til, at Europakommissionen onsdag fremlægger sit forslag til en europæisk mindsteløn Shasha download.

Forslaget har været ventet længe – og frygtet mindst lige så længe. Danske politikere og den danske fagbevægelse har været på barrikaderne i mere end et år og lobbyeret imod fælleseuropæisk lovgivning om løn 마리아 db 다운로드.

Fagbevægelsen og de danske politikere er bekymrede for, om EU-lovgivning om løn kan skade den danske model. I Danmark har der siden 1899 været tradition for, at arbejdsmarkedets parter forhandler løn- og arbejdsvilkår uden indblanding fra Folketinget kodi 옥수수 애드온 다운로드.

Hvis EU vedtager lovgivning om mindsteløn, kan danske politikere blive tvunget til at implementere det i dansk lovgivning og dermed blande sig i løndannelsen uden egentlig at have lyst Weekly Idol.

EU-kommissionen har flere gange lovet Danmark, at EU-lovgivningen vil tage højde for den nordiske arbejdsmarkedsmodel og kollektive forhandlinger recipes. Men flere danske politikere og fagforeningsfolk frygter, at EU-domstolens dynamiske fortolkning af EU-retten med tiden kan tvinge Danmark til alligevel at underordne sig et mindstelønsforslag fra EU.

Dansk Metal: Sig nej, nej og atter nej!

Onsdag udtalte Claus Jensen, formand for fagforbundet Dansk Metal, til Jyllands-Posten, at ”indførelsen af en europæisk mindsteløn vil være ødelæggende for den danske model.” Metalformanden opfordrede derudover regeringen til at sige ”nej, nej og atter nej” til Kommissionens forslag.

Hvis forhandlingsvejen ender blindt, vil Claus Jensen have den danske regering til at rejse sagen ved EU-domstolen. I ”yderste konsekvens” kan en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab endda blive nødvendig.

Kampklare parlamentarikere

Også de danske europaparlamentarikere var onsdagen igennem på barrikaderne. Eksempelvis gik SF’s Kira Marie Peter-Hansen til tasterne:

I Danmark er løn noget, vi ordner gennem stærke fagforeninger og kollektive aftaler. Det skal politikerne ikke blande sig i,” skrev hun på Twitter.

Venstres Morten Løkkegaard meldte også klar ud:

”Venstre er dybt skeptisk over for Kommissionens mindsteløns-udspil. Man gør sig mange krumspring for at sige, at det ikke får implikationer for den danske model, men problemet er, at der at tale om et direktiv. Hvis nogen lægger sag an ved domstolen, kan vi ende meget skidt,” skrev han onsdag ligeledes på Twitter.

Også fra regeringspartiets gruppe i Europaparlamentet blev der meldt klart og tydeligt ud. Marianne Vind (S), der selv arbejdede som næstformand i HK/Privat, før hun blev valgt til Europaparlamentet, skrev onsdag på Twitter:

I dag præsenterer EU-Kommissionen sit forslag om en fælles europæisk mindsteløn. Det bliver et nej tak herfra! I 120 år har arbejdsmarkedets parter forhandlet om danskernes løn. Den beslutningsmagt skal ikke rykkes til Bruxelles.

Når Kommissionen onsdag eftermiddag præsenterer sit udspil, kan den således se frem til massiv dansk modstand fra alle sider.

Mads Hvidbjerg

Student i AOF's EU-oplysning. Studerer desuden jura på Københavns Universitet og er politisk aktiv i min fritid.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar