17. oktober, 2018

Det er valgtid i Europa. Jeg sidder og følger med.

Tags: , ,

Del
Det er valgtid i Europa. Jeg sidder og følger med.

Der er næsten altid valg et sted i Europa. I EU var der der både delstatsvalg, landsdækkende valg og kommunalvalg i denne weekend. Tyskland, Luxembourg og Belgien. Tre lande der har været med fra starten i både Kul og Stålunionen, EF og EU. Hvis der skal trækkes et fællestræk ud af de respektive valg er det vel det fællestræk, som efterhånden kan trækkes ud af rigtig mange valg, at de etablerede magtpartier mister vælgere, og vælgere søger nye partier med klare profiler og tydeligere budskaber eller visioner for fremtiden.

I 2019 er der valg til Europa-parlamentet og selvom det er en kliche, er det måske et af de vigtigste valg i den nærmeste fremtid. Det bliver højst sandsynligt det næste EU-parlament, der skal godkende den finansielle ramme 2021-2027 og med bevidstheden om klimapanelets rapport, er det nu de afgørende politiske beslutninger skal tages.

Det handler om, at det næste budget har klimadagsordenen som rygsøjle. At landbrugsstøtte, regional udviklingsstøtte, forskning alt sammen bidrager til den grønne omstilling. At hver eneste Euro, der spenderes bidrager til det overordnede klimaregnskab. For det er den overordnede dagsorden. At sikre os imod en fremtid med tørke, skovbrande og klimaflygtninge. At sikre os imod en fremtid, hvor kampen om ressourcerne er alles kamp mod alle.

De tre valg i weekenden viste også en høj stemmedeltagelse, og jeg vi gøre mit til, at flere stemmer den 26. maj, og endnu flere deltager i den demokratiske debat om EU’s fremtid.

Tendenserne tyder på, at de etablerede magtfulde grupper i Europa-parlamentet, S&D og Peoples Party, kommer til at gå tilbage til næste valg, og et af spørgsmålene er om den traditionelle midte i Europa-parlamentet flyttes. Meget kan ske, det er svært at spå og der er langt tid til maj. Det eneste jeg ved, er at vinteren kommer og efter vinter kommer forår. Lad det blive et forår, vi husker i hele EU og Europa. Så deltag i debatten og vær med til at vælge retning for fremtiden.

Jan Kristoffersen er EP-kandidat og Folketingskandidat for Alternativet. Du kan følge Jan på Facebook

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar