28. december, 2018

Et ændret Europa

Tags:

Del
Et ændret Europa

Af Thue Grum-Schwensen, kandidat til EU-parlamentet for SF

En af de store oplevelser fra 2018, jeg kan kigge tilbage på her ved årsskiftet, var en tur til Magdeburg i marts Main Tycoon. I marts 2018 besøgte jeg nemlig Magdeburg efter fire årtiers pause.

For fyrre år siden var Magdeburg gråt i gråt. Dengang var Magdeburg en del af DDR, byen var stort set mørklagt med nogle få, meget søvnige gadelamper, alle bygninger var grå – også de historiske, som oprindelige havde været mere farverige, udenlandske besøgende var henvist til et hotel, der også rummede byens eneste restauration, hvor køkkenet var åbent efter klokken 19 Download the compass.

De få mennesker på gaderne gik også i gråt tøj og så triste ud. Kun få turde overhovedet snakke med en, mens de forsigtigt kiggede sig over skulderen Download ape 2000 firmware. Bange for det hemmelige og effektive tyske sikkerhedspoliti, Stasi, og det største håb var at komme væk. Væk fra DDR og undertrykkelsen.

Som nogle socialister i DDR – med risiko for fængsling – sagde og skrev dengang: Ingen virkelig frihed uden socialisme og ingen virkelig socialisme uden frihed movie hahaha. Hvormed de også mente, at der hverken var socialisme eller frihed i DDR. Hvad de havde helt ret i!

I dag er Magdeburg en helt anden by. En lys by, glade farver, glade mennesker og store åbne pladser Frozen Dubbing ost. Med nye problemer, men trods alt også med tydelige fremskridt. En slags kapitalisme med et menneskeligt ansigt.

Netop derfor var det en stor oplevelse at komme der igen corruption. At se hvor meget, der var forandet. Ikke alt, men langt det meste, til det bedre. Trods alt og trods kapitalismens indtog. De tyske socialister, jeg omtalte ovenfor, fik ikke socialisme og frihed, som de gerne ville, men de risikerer ikke længere at ryge i fængsel for at sige deres mening 윤고딕 100 다운로드.

Når det relative fremskridt trods alt lykkedes, skyldes det for en meget stor del sammenhold i Europa på tværs af nationale grænser. Tusinder og atter tusinder af mennesker er kommet ud af og væk fra grel og uhyggelig undertrykkelse i Sovjets tidligere lydstater s line. Værd at tænke over i en tid, hvor nationalistiske kræfter står alt for stærkt. I Europa og i USA. Kræfter, der truer de fremskridt, som faktisk er opnået 드론전쟁 굿킬 다운로드. Ikke bare i forhold til et fornuftigt økonomisk samarbejde, men også i forhold til miljø, klima og ordentlige sociale forhold også for de svageste free video source.

Det europæiske samarbejde og EU har mange svagheder. Men alternativet er værre. I værste fald går det helt galt – og i næstværste fald ryger dele af Europa ind i en ny grå tid med social ulighed (og ja, der var ekstrem stor social ulighed i det hedengangne DDR), undertrykkelse af basale menneskerettigheder, mangel på ytringsfrihed og forfølgelse af folk med ”forkerte” meninger.

Der er god grund til at passe på EU og endnu mere grund til at forbedre EU med blandt andet at sikre fundamentale sociale rettigheder. Men helt uden EU var vi for alvor på skideren. Også og ikke mindst som venstreorienterede.

Thue Grum-Schwensen

Jeg er journalist med egen virksomhed, Thues Skrivestue. Har arbejdet i faget i 40 år - mest på dagblade. Jeg er opstillet til Europa-parlamentet som nummer otte på SFs liste.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar