6. marts, 2018

EU er vores værn mod Putin og Trump

Tags: , , ,

Del
EU er vores værn mod Putin og Trump

”Tiden, hvor vi kunne stole fuldstændig på andre, er så småt forbi.” Sådan sagde den tyske kansler Angela Merkel sidste år som en reaktion på den seneste tids kaotiske politiske udvikling i øst med Putins sabelraslen, i vest med valget af Donald Trump, men også her i Europa, hvor Storbritannien har stemt sig ud af EU. Det er desværre svært at være uenig med den tyske kansler i disse dage.

I 1992 skrev den amerikanske samfundsforsker Francis Fukuyama den siden så berømte og i dag latterliggjorte bog: ”Historiens afslutning af det sidste menneske” youtube kids videos. Bogen argumenterer for, at kapitalismen og det liberale demokrati efter Sovjetunionens fald har vundet som den eneste succesfulde samfundsform. Der er ikke flere alternativer, og derfor er historien slut. Vi går en fredelig fremtid i møde.

Sådan gik det ikke, og i disse år bliver der fra flere kanter på tværs af landegrænser stillet grundlæggende spørgsmålstegn ved både demokratiet og ved kapitalismen 움직이는 배경화면 무료 다운로드. Mange af spørgsmålene er legitime og handler om stigende økonomiske ulighed, om hvorvidt kapitalismen fører til klima- og naturkatastrofer, og om demokratiet er blevet sygt med diagnosen: korruption og uigennemsigtighed.

Det er diskussioner, vi gør klogt i at forholde os til og levere svar på via reformer af både økonomien og af demokratiet. I den situation er der brug for et stærkt EU, der står sammen om en progressiv dagsorden og ikke bukker under for det øgede ydre pres 윈도우7 usb dvd tool 다운로드. EU er – hvis vi bruger det klogt – vores værn mod, at det bliver Putin og Trump, der leverer svarene på samfundets kriser. Lad mig give tre eksempler:

1. EU er den eneste progressive dagsordensætter i verden. Når det handler om at skabe en international orden, der bygger på menneskerettigheder og bæredygtighed, så kan vi i dag kun regne med Europa 삼성 순정펌웨어 다운로드. Donald Trump har vendt Obamas politiske ambition om at lukke Guantanamo-fængslet, og har intet problem med at bruge tortur, for ”tortur virker”. Putin bryder menneskerettighederne på daglig basis. Begge vil de blæse på bæredygtighed og promoverer i stedet kul og olie som svar på klimakrisen. Efter Donald Trump vendte tommelfingeren nedad til klimaaftalen fra Paris, er EU den eneste store magt, der kan tale bæredygtigheden og menneskerettighedernes sag free music on YouTube.

2. Putin rasler med sablen, og Trump vender Europa ryggen. Det er ikke kun i USA, at Rusland via hacking og ”fake news” har blandet sig i valghandlinger. Det er sket flere gange i Europa, blandt andet ved valget i Frankrig sidste år og under Brexit-afstemningen. Putin ønsker et opsplittet Europa og har samtidig skruet op for militærøvelser og provokationer ved EU’s grænser Minesweeper game. Donald Trump har for sit vedkommende ved flere lejligheder sat spørgsmålstegn ved USA’s engagement i forhold til konflikter, der ikke involverer USA’s snævre interesser. ”America first”, som det hedder. EU må opbygge et fælles system, der kan slå ned mod fake news og hacking, og vi må vise, at vi står sammen hvis nogen udfordrer vores grænser asf 동영상.

3. Protektionisme og handelskrige i horisonten. Det er ikke kun fysiske mure, som Donald Trump har planer om at opføre. Den amerikanske præsident har allerede aflyst en række handelsaftaler med blandt andet Europa og med Stillehavsregionen. Senest har Trump taget første skridt i hvad nogle kalder en handelskrig mod Kina og EU ved at indføre en told på importeret stål på 25 procent. Der kan være gode grunde til at være kritisk over for handelsaftaler, hvis disse udfordrer vores mulighed for at hæve miljø- eller arbejdsmarkedsstandarder miraculous Korean subtitles of Namiya Miscellaneous Goods. Men svaret er ikke at starte en handelskrig og true med nye toldmure. Svaret er at forbedre kvaliteten af samhandlen og sikre, at den foregår på ordentlige vilkår uden dumping af miljø og lønninger.
Vi kan ikke regne med hverken Donald Trump eller Putin. Deres svar på kapitalismens og demokratiets krise handler om ”stærk mand”-retorik, mere kul og olie og flere handelskrige og politisk afpresning 요리왕 다운로드.

Det er ikke nok at vente på bedre tider. Vi må sikre et progressivt EU, der står sammen og ikke bøjer hovedet i stormvejr. Det er vores bedste værn mod den fortidsmaskine, der er startet i øst og vest.

Niels Fuglsang er mulig spidskandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet i Midtjylland, når der er europaparlamentsvalg i 2019. Fuglsang er ph.d Download the apartment for friends. studerende i politisk økonomi på CBS og arbejder sin analytiker hos CEVEA.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar