29. juni, 2018

EU – Hva’ nu? Skattesnyd

Tags: ,

Del
EU – Hva’ nu? Skattesnyd

Skal det kunne betale sig at arbejde? Svaret giver nok sig selv for de fleste, men virkeligheden synes en anden, når man stiller skarpt på mængden af internationalt skattesnyderi, som foregår i ly af falske virksomheder og komplicerede virksomhedsstrukturer 맥 레오파드 다운로드.

Problemet kort fortalt
Skattely er et land eller område, hvor skatten er væsentligt lavere end ens eget land, hvilket gør det attraktivt, som midlertidigt hjemsted for borgere og virksomheder, der kan udnytte det til økonomisk gevinst Pre-electric download. Globaliseringen har intensiveret problemet med internationalt skattesnyd, og de seneste år har adskillelige sager set dagens lys, bl.a. Panama Papers, Paradise Papers, og aktuelt ruller en større hvidvaskningssag med Danske Bank i Estland Warcraft 3 1.29 patch.

Det er svært at sætte konkrete og sikre tal på omfanget af skattefifleri, da udfordringerne i sin natur er lyssky, men på globalt plan estimeres det, at omkostningerne ved at individer har penge i skattely er ca Never letmigo download. 190 mia. USD, og at omkostningen ved at selskaber har penge i skattely er 240+ mia. USD. Danmark estimeres, at have tabt skat svarende til 10-20 mia. kr 카스 소스 다운로드. – penge, som kunne havde været investeret i udvikling og velfærd.

Hvorfor er et det et problem?
Ifølge Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke og ekspert i skattely, så er et stort problem ved skattely, at det leder til ulighed, og at uligheden leder til fattigdom Pump It Up Prime 2 Download. Vi lever i en tid, hvor den 1 pct. rigeste del af verdensbefolkningen ejer 50,8 pct. af den globale velstand og den rigeste tiendedel ejer knap 90 pct Download Clash of Clans apk. – skattely bidrager til at øge denne ulighed.

Det er en dyr affære, at hyre rådgivere til at finde smuthuller i systemet, så mens almindelige mennesker betaler skat, er det eliten og de store rige selskaber, der har pengene til at snyde fælleskassen Windows 10 Infinite Download. Det betyder, at det er Starbucks som snyder den lokale kaffebar og McDonald’s som snyder den lille café, hvilket ifølge Lars Koch skaber en alvorlig tillidskrise – for hvorfor skal almindelige mennesker betale skat, når store multinationale selskaber ikke gør det 행정구역코드 다운로드?

Hvordan løser vi problemet?
Budskabet lyder klart fra Lars Koch og Jeppe Kofod, som er Europa-Parlamentets Ordfører mod International Skatteunddragelse og gruppeformand for Socialdemokratiet i EU: Virksomhederne har suveræniteten og vi skal vinde den tilbage UPlus Mobile. Men hvordan gør vi bedst og mest effektivt det? Både Lars Koch og Jeppe Kofod peger på EU.

Ifølge dem begge er CCCTB, som er det skattesystem vi aktuelt har i EU, forældet, og der er behov for at udvikle et nyt, som kan håndtere denne form for organiseret og grænseoverskridende snyderi, vi er vidner til.

I EU har Jeppe Kofod stået i spidsen for udarbejdelsen af en rapport om bekæmpelsen af skattely, med 410 konkrete og vidtrækkende anbefalinger, som har til hensigt at bekæmpe skattely, skatteunddragelse og hvidvaskning i Europa. Anbefalingerne indeholder bl.a. krav om åbenhed, registrering af selskaber og bekæmpelsen af ”ræset mod bunden” ift. beskatning og regulering i EU-lande.

Men er der politisk opbakning til at bekæmpe problemet?
To konkrete forslag i udspillet var der ikke flertal for i Europa-Parlamentet: At sætte fire EU-lande på sortlisten over skattelylande, og at vedtage en fælles bund for selskabsskatten i EU. Jeppe Kofod peger på, at der er lande, som drager forretningsmæssige fordele i at agere skattely, og at manglen på gennemsigtighed i Rådet er et problem, da det i sidste ende er statslederne som skal stemme lovgivningen igennem.

Kampen mod skattesnyd skrider fremad, men der er stadig meget arbejde forude. Der er dog ingen tvivl om, at snyderiet koster på bundlinjen og at det er de fattigste i samfundet, som betaler prisen.


Blogindlægget er baseret på tal og citater fra en debat omkring skattesnyd, som AOF Danmark afholdte d. 23. Juni med Lars Koch, ekspert i skattesnyd og politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, og Jeppe Kofod, Europa-Parlamentets Ordfører mod International Skatteunddragelse og Gruppeformand for Socialdemokratiet i EU. Foto: AOF.

Christiane Elise From (f. 1996) er statskundskabsstuderende på Københavns Universitet og studentermedhjælper i AOF Danmark’s EU-oplysning.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar