25. marts, 2020

EU skal holde fingrene fra vores danske model

Tags: , ,

Del
EU skal holde fingrene fra vores danske model

Af Bjørn Brandenborg, social dumping-ordfører for Socialdemokratiet

Vi kan bruge EU til meget – men ikke til alt cwrsync. Eksempelvis har det indre marked sikret tusindvis af danske arbejdspladser, fordi vi uden toldbarrierer kan sælge vores varer til andre medlemslande 노턴 고스트 15 다운로드. Samtidig har vi gennem EU sørget for, at andre lande har løftet deres standarder for bl.a. miljø, fødevaresikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Det er den slags, EU er sat i verden for: At løse grænseoverskridende udfordringer Free interns. Men EU er ikke sat i verden for at detailstyre medlemslandenes arbejdsmarkeder. Derfor skal vi heller ikke have en EU-bestemt mindsteløn i Danmark. Vores danske model har nemlig vist sig at være overordentlig robust, og den har tilmed stillet både virksomheder og lønmodtagere bedre end i mange andre lande 3 skycastle downloads.

Jeg ved godt, at EU med sit mindstelønsforslag vil give en hjælpende hånd til underbetalte arbejdere. Men som ordfører for social dumping ved jeg, at vi ikke vinder den kamp med en EU-bestemt mindsteløn word free resume. For problemet er, at folk ikke følger reglerne. Det er svært at se, hvorfor de griske arbejdsgivere pludselig skulle være interesserede i at betale en ordentlig løn til deres medarbejdere, bare fordi påbuddet kommer fra EU i stedet for overenskomstaftalen.

Social dumping er et reelt og udbredt problem i mange brancher her i Danmark. Og det er ikke kun et problem for de udnyttede og underbetalte arbejdere. Det er også unfair for de arbejdsgivere, der ikke vil dumpe løn og vilkår for at vinde i ræset mod bunden.

Men en EU-bestemt mindsteløn vil netop sætte fart på ræset mod bunden. For hvis lønnen fremover skal reguleres ved EU-lov, så forsvinder arbejdsgivernes incitament til at indgå overenskomster. Og i dag er det som bekendt ikke kun lønnen, som reguleres i overenskomsterne. Det er også overarbejdstidsbetaling, pension, barsel, efteruddannelse og mange andre ting. Hvad skal der ske disse hårdt tilkæmpede goder, hvis en arbejdsgiver bare kan nøjes med at følge mindstelønnen og loven og så være ligeglad med resten?

Både Socialdemokratiet og fagbevægelsen har altid haft et internationalt udsyn. Men det betyder ikke, at vi skal smide vores danske model ud med badevandet og indføre en EU-bestemt mindsteløn. Tværtimod. Vi skal kæmpe for, at andre EU-lande lader sig inspirere af os. Kun ved at styrke retten til at forhandle kollektivt og forbedre samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter kan man sikre alle europæiske lønmodtager en ordentlig løn.

Foto: Steen Brogaard for Folketinget.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar