19. oktober, 2018

EU skal kun støtte klimavenligt landbrug

Tags: , , , ,

Del
EU skal kun støtte klimavenligt landbrug

I sidste uge sendte FN’s klimapanel endnu en advarsel til verden om klimaforandringerne. De dårlige nyheder er, at vi står over for en meget stor katastrofe, hvis vi ikke handler. Den gode nyhed er, at vi stadig kan nå at reducere klimaforandringerne.

Klimapanelets varsel går utvetydigt ud på, at der skal reageres nu. Beskeden er så tydelig, at selv borgerlige partier er tvunget til at reagere. Foruden at farve Venstres logo grønt, har regeringen desuden måttet præsentere et nyt klimaudspil.

Udspillet indeholder meget fint en ambition om at udfase biler og busser, der kører på fossilt brændstof. Men hvad der til gengæld glimrer ved sit fravær, er en ambition om hvordan vi nedbringer miljøforurening fra landbruget.

Ifølge Energistyrelsens seneste opgørelse, forurener landbruget i Danmark ligeså meget som hele transportsektoren tilsammen. Det er blot her i Danmark, hvor landbruget endda er blandt de mest klimaeffektive.

Vi skal kunne gøre det bedre, ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Modsat den borgerlige fløj her i Danmark, skal vi i EU turde at tage stilling til det og sætte penge af til det. Det skal gøres på nationalt plan, men vi skal ligeledes have modet til at kræve det på europæisk plan.

Det kan EU gøre ved fremover udelukkende at give penge til landbrug, der reducerer drivhusgasser. Økologisk Landsforening peger på en lang række tiltag som kan hjælpe. For eksempel når landmanden tager den mest uproduktive jord ud af drift så denne suger CO2. Eller når gødningen sendes til et biogasanlæg så udledningen af metan nedsættes.

Knap 40 procent af det årlige EU-budget på 1000 milliarder kroner går i dag til landbrug, uden seriøse miljø og klimakrav. Det skal ændres, og det skal ikke mindst prioriteres i budgettet. Den grønne omstilling er ikke gratis, men den er nødvendig. Det kræver hidtil usete investeringer at gøre samfundet mere grønt. For mig at se, er der ingen tvivl. Vi skal ikke gamble med vores fremtid, og derfor skal vi med det samme i gang.

Niels Fuglsang, f.1985 er EP-kandidat for Socialdemokratiet, og har erfaring som rådgiver i Europarlamentet, og arbejder pt. på en Ph.d. omkring finansministeriets regnemodeller. Du kan følge Niels på Facebook.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar