29. juni, 2020

”Europa trænger til fælles progressive visioner fra visionære politikere”

Tags:

Del
”Europa trænger til fælles progressive visioner fra visionære politikere”

Af Mads Hvidbjerg, AOF

Klimakrisen er vores tids største udfordring. Polerne smelter, havet stiger, og vejret bliver mere og mere ekstremt. Klimaforandringerne er på rekordtid blevet katapulteret op øverst på den politiske dagsorden, og folketingsvalget i 2019 bliver af mange betegnet som et ”klimavalg.”

I Danmark har Folketinget vedtaget en ambitiøs klimalov om at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 70 % inden 2030 sammenlignet med 1990 취하고싶다 다운로드. Men Danmark kan ikke løse klimakrisen uden internationalt samarbejde – Og her kommer EU til at spille en vigtig rolle.

Men hvordan står det egentlig til med EU og den grønne omstilling? Den 25. juni inviterede vi Hinnerk Frech fra Den Grønne Studenterbevægelse og Christel Schaldemose, der sidder i Europaparlamentet for Socialdemokratiet, til debat om EU’s rolle i kampen mod klimaforandringerne xhr file.

Interesserede kunne deltage i debatten ved at logge på Zoom og stille spørgsmål undervejs til Frech og Schaldemose. Debatten var modereret af standupkomiker Mette Frobenius og afholdt i samarbejde med S&D-gruppen i Europaparlamentet.

Omstilling og genopretning

Hinnerk Frech fra Den Grønne Studenterbevægelse sparkede debatten i gang, da han konstaterede, at ”hvis ikke vi får løst det her klimaproblem, så kan det blive meget ubehageligt at bo på planeten for vores generation.”

Hinnerk Frech deltog i debatten på vegne af organisationen Den Grønne Studenterbevægelse, der de seneste år har markeret sig skarpt i klimadebatten 베를린 지하철 노선도 다운로드. Foto: AOF.

Både Christel Schaldemose og Hinnerk Frech kunne hurtigt enes om, at genopretningen af Europas økonomier efter coronakrisen skal være både grøn og bæredygtig. I Den Grønne Studenterbevægelse håber man endda – ifølge Hinnerk Frech – at genopretningen efter corona kan blive den nødvendige kickstart af den grønne omstilling i hele Europa:

Det er fint nok, at man på EU-plan introducerer nogle ideer, men jeg kan godt være i tvivl om, om det nytter nok 설날노래 다운로드. EU skal have mere selvtillid,” konstaterede Hinnerk Frech. Europakommissionen arbejder aktuelt med en målsætning om at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 50-55 % i 2030 og gøre Europa til verdens første klimaneutrale kontinent i 2050.

“EU skal have mere selvtillid”

Hinnerk Frech, Den Grønne Studenterbevægelse

Spørger man Christel Schaldemose så er der hårdt brug for, at EU bruger coronakrisen til at sparke gang i den grønne omstilling – ikke mindst i transportsektoren 최성봉 동영상 다운로드. Hun foreslår blandt andet, at man i Europa får etableret flere og mere effektive togforbindelser mellem Unionens hovedstæder og storbyer inspireret af den danske timemodel:

Jeg fulgtes for nyligt med Margrethe Auken til Bruxelles. Vi skulle have skiftet fly i Frankfurt, men det lykkedes ikke, og i stedet måtte vi med toget resten af vejen til Bruxelles. Vi blev meget hurtigt enige om, at vi bliver nødt til at bruge denne krise til at få gang i den grønne omstilling i transportsektoren også. Jeg så gerne, at vi også bruger krisen til at investere i alternative transportformer.

Gode, grønne arbejdspladser

Hinnerk Frech understregede, at hjælpepakker og en EU-genopretningsfond efter corona ikke må være styret af et ensidigt fokus på økonomi: ”Jeg synes, det, der skal ske med de her coronahjælpepakker, er, at man sikrer sig, at man ikke investerer i sorte virksomheder. Man har simpelthen brug for meget skrappe krav. Det skal kontrolleres strengt fra EU’s side.”

Hinnerk Frech kritiserede blandt andet, at den danske og svenske stat har lavet redningspakker for flyselskaber som SAS, som han mener er skadelige for den grønne omstilling.

Christel Schaldemose deltog i debatten på vegne af Socialdemokratiet. Hun har siddet i Europaparlamentet siden 2006 og blev i 2019 gruppeformand for de danske socialdemokrater i parlamentet, da Jeppe Kofod blev udnævnt til udenrigsminister. Foto: AOF.

Dét sidste synspunkt var Christel Schaldemose – måske ikke overraskende – uenig i. Hun understregede, at den grønne omstilling skal gå hånd i hånd med kampen for at bevare danske arbejdspladser og redde danske virksomheder fra konkurs.

Jeg forholder mig bare til virkeligheden. Nogle af vores store luftfartsselskaber er i overhængende fare for at gå konkurs, og hvis ikke vi hjælper dem, så bliver deres del af markedet overtaget af virksomheder som Ryanair, der i hvert fald ikke har nogen bæredygtighedspolitik,” sagde hun og fortsatte:

Vi vil ikke have at arbejdspladser bare flytter ud af Europa, eller at nye flyselskaber, der er ligeglade med det grønne, overtager markedet.

Christel Schaldemose, MEP, Socialdemokratiet

Luk kulindustrien ned

Hvis det stod til Christel Schaldemose, så lukkede kulindustrien ned ”så hurtigt som overhovedet muligt.” Hinnerk Frech stemte hurtigt i: ”Man skal turde tage nogle upopulære beslutninger – eksempelvis at udfase nogle sorte sektorer. Vi skal have afgifter på CO2 og andre ting, der forurener. Og så skal vi udfase alle sorte subsidier.”

“Hvis det stod til mig, fik vi lukket ned for produktionen af kul så hurtigt som overhovedet muligt”

Christel Schaldemose, MEP, Socialdemokratiet

EU-kommissionen har foreslået at oprette en ”just transition fund,” der skal sørge for, at støtte medlemsstater, der står over for ”alvorlige socioøkonomiske udfordringer i forbindelse med processen med omstilling til en klimaneutral økonomi i Unionen i 2050.” Dét skal Danmark – ifølge Christel Schaldemose – udnytte:

Vi skal bruge den her ”just transition fund” til at opkvalificere og omstille, når gamle industrier lukker ned. Vi har også set i Danmark, at når vores gamle industrier – eksempelvis tekstilindustrien – lukker ned, så formår vi at sørge for, at vi får uddannet, omstillet og opkvalificeret.

Derudover meldte Christel Schaldemose sig også klar til at skære drastisk i landsbrugsstøtten for i stedet at bruge pengene på den grønne omstilling. Schaldemose understregede ligeledes, at EU hvert år går glip af 7.500 milliarder kroner i skattely og skatteplanlægning. Penge, der ellers kunne have hjulpet EU og medlemsstaterne godt på vej i den grønne omstilling.

Debatten var modereret af erhvervsjurist, standupkomiker og foredragsholder Mette Frobenius. Foto: AOF.

Brug for visionære tanker

Til slut i debatten efterlyste Hinnerk Frech flere store og visionære klimatanker fra Europas politikere:

Tænk mere visionært. Europa trænger til fælles progressive visioner af visionære politikere.”

Hinnerk Frech, Den Grønne Studenterbevægelse

Hinnerk Frech mener blandt andet, at politikere skal turde se i øjnene, at vi skal vænne os til mindre kød og færre flyrejser, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling: ”Politikerne tør ikke at sige det, men vi skal til at have en ringere levestandard. Det behøver ikke at være dårligere, men vi kommer ikke til at skulle flyve på ferie to gange om året. Det er en meget svær ting at fortælle folk, fordi man bliver upopulær. Men det er en reel ting.” konstaterede han:

Vi skal være ærlige over for os selv. Vi skal forbruge mindre og ændre vores vækstbaserede adfærd. Hvis ikke vi når til den erkendelse, så tror jeg ikke, det kommer til at lykkes.

Debatten mellem Hinnerk Frech (Den Grønne Studenterbevægelse) og Christel Schaldemose (MEP, Soc.Dem.) var modereret af Mette Frobenius, arrangeret i samarbejde med S&D-gruppen i Europaparlamentet og fandt sted den 25. juni klokken 10.00 på Zoom. Du kan se mere om AOF’s ”EU – hva’ nu?”-arrangementer på http://europa-debat.dk/events-og-aktiviteter/eu-hvad-nu/

Mads Hvidbjerg

Student i AOF's EU-oplysning. Studerer desuden jura på Københavns Universitet og er politisk aktiv i min fritid.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar