26. marts, 2019

Fort Europa eller global protektionisme?

Tags: , ,

Del
Fort Europa eller global protektionisme?

I øjeblikket er jeg rundt i Danmark før valget til vores Europa-parlament. Det er enormt givende, og de fleste kandidater er heldigvis meget optaget af klima og ulighed. Det er jo fornuftigt. Vi skal stoppe med at brænde olie og kul af, og de mennesker der har færrest midler skal have mere at gøre godt med. Så langt, så godt, og den gode nyhed er, at der faktisk findes en enkelt måde at gøre det på. En forhøjelse af personfradraget der finansieres krone for krone med en afgift på olie, kul og gas. I Canada kaldes det carbon tax and dividend. I Danmark kunnen vi kalde det en grøn skattelettelse, og det ville være hele tre ting på en gang. En forenkling af det nuværende afgiftssystem, en skattelettelse i bunden, og et effektivt redskab til at nedbringe udledningen af CO2.

Den grønne skattelettelse betyder, at alle får flere penge mellem hænderne, og det betyder at det bliver dyrere at bidrage til den globale opvarmning, Det betyder også, at de varer som koster meget C02 udledning at producere bliver dyrere, imens de varer der ikke koster så meget CO2 holder prisen.

Det er en relativ enkelt manøvre, som skal kombineres med et internationalt perspektiv. For jeg forstår selvfølgelig godt, hvis dansk erhvervsliv bliver nervøs for at blive udsat for ulige konkurrence fra producenter der kan producere uden klimaskat, og det er lige præcis derfor, at vi skal have et klimaværn i EU’s fremtidige handelsaftaler.

Et klimaværn der sætter afgift på importeret olie, gas og kul, men også på den CO2 der er brugt til at producere den pågældende vare. På den måde vil erhvervslivet i EU være beskyttet mod den konkurrence der skader klimaet, og klimaværnet vil samtidig tilskynde til at omstille produktionen i verden til klimavenlig produktion. Pengene fra klimaværnet kan endda samles op, og bruges til at finansiere omkostningerne til grøn omstilling i verden. Igen en tre i en løsning.

De 100 milliarder dollars som verdens ledere gav løfter om ved klimatopmødet i Polen, kunne eksempelvis medfinansieres af vores europæiske klimaværn. På den måde vil der ikke være tale om EU-protektionisme og et fort Europa der kun skal gavne europæiske arbejdspladser. Der vil være tale om ægte global protektionisme, hvor EU tager ansvaret for klodens bæredygtige udvikling og bliver ledere af en fri, grøn og solidarisk udvikling. Et EU der skaber håb og forår.

Indlægget er skrevet af Jan Kristoffersen. EP- og FT-kandidat for Alternativet. Du kan følge Jan på Facebook  og på Twitter

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar