4. december, 2019

Fra Danmark til Bruxelles: De nyvalgte EU-parlamentarikere gør status

Tags: , , ,

Del
Fra Danmark til Bruxelles: De nyvalgte EU-parlamentarikere gør status

Efter forårets valg til Europaparlamentet har hele ni nye danske parlamentarikere taget sæde i Plenarsalen i Bruxelles. Men hvordan er det egentlig pludselig at skulle arbejde i Bruxelles, når venner og familie bliver i Danmark? AOF inviterede tre af de danske parlamentarikere til en snak om deres nye hverdag i Europaparlamentet.

En ny hverdag

Fredag den 29. november havde AOF sat tre af Danmarks nyvalgte europaparlamentarikere stævne i Aarhussalen i Aarhus. Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (C) har allerede arbejdet i Bruxelles i et halvt års tid, mens Linea Søgaard-Lidell (V) er valgt som Danmarks 14 Roll Sinkla download. medlem af Europaparlamentet. Dermed kan hun først trække i arbejdstøjet, når briterne har forladt EU.

Eva Kjer Hansen (V), der selv var medlem af Europaparlamentet 1994-99, og nu er formand for Folketingets Europaudvalg, modererede samtalen, og hun lagde ud med at spørge deltagerne, om ikke man kan føle sig lidt ensom dernede i det store EU-system.

Den eneste tidspunkt jeg føler mig alene, er når jeg går på toilettet og låser døren

Pernille Weiss (C)

Det var Pernille Weiss hurtig til at afvise: ”Den eneste tidspunkt jeg føler mig alene, er når jeg går på toilettet og låser døren. EPP-gruppen er som en stor familie.” Hun fortalte også, at hun er godt tilfreds med de udvalg, hun er blevet placeret i af gruppen: ”Da jeg kom til Bruxelles, drønede jeg ned til manden med det store Excelark i EPP-gruppen for at ønske alle de udvalg, jeg gerne ville i Minecraft Survival. Heldigvis fik jeg også de udvalg, jeg gerne ville, nemlig Industri-, Forsknings- og Energiudvalget og af Miljøudvalget.”

På trods af skarp konkurrence fra Black Friday-tilbuddene på Strøget i Aarhus mødte cirka 50 deltagere op for at høre om de nye EU-parlamentarikeres hverdag i Bruxelles.

Elefanternes kirkegård

Socialdemokraten Niels Fuglsang tog med valget til Europaparlamentet hul på sit første hverv som folkevalgt. Og i Aarhus lagde han ikke skjul på, at hans første tid i Europaparlamentet har været lidt af et kulturchok:

Jeg kom med det samme i udvalg med en tidligere polsk premierminister og jeg kom nærmest direkte fra Hammel Hestemarked og måtte nu vænne mig til at være i selskab med flere forhenværende præsidenter og premierministre epg. Min strategi er derfor at stå tidligt op om morgenen, forberede mig grundigt og læse alle rapporterne, og på den måde indflydelse, selvom jeg ikke er tidligere minister.

Jeg kom med det samme i udvalg med en tidligere polsk premierminister og jeg kom nærmest direkte fra Hammel Hestemarked

Niels Fuglsang (S)

Pernille Weiss giver ham hurtigt ret. Da hun fik sin lejlighed i Bruxelles, opdagede hun hurtigt, at Silvio Berlusconi boede i samme opgang. Også Eva Kjer Hansen har erfaring med de tidligere og forhenværende regeringschefer 사랑할수록 클레오파트라 다운로드. Da hun sad i Europaparlamentet, sad hun i den liberale gruppe med blandt andre Otto von Habsburg, der blev den sidste kronprins i kejserriget Østrig-Ungarn, før riget opløstes med første verdenskrig. ”Det er ikke for sjov, man kalder Europaparlamentet for Elefanternes Kirkegård” grinede hun, og fik de 50 deltagere til at trække på smilebåndet.

Det er ikke for sjov, man kalder Europaparlamentet for Elefanternes Kirkegård

Eva Kjer Hansen (V)

Eva Kjer Hansen (V), der selv er tidligere medlem af Europaparlamentet (1994-1999) og nuværende formand for Folketingets Europaudvalg, modererede samtalen mellem de tre nyvalgte 와썹맨 효과음 다운로드. Her slog hun blandt andet hårdt ned på uforståelig brug af forkortelser som ENVI, ITRE og MEP.

Dansk politiks Prins Charles

Situationen er noget anderledes for Linea Søgaard-Lidell, der stadig ikke ved, hvornår hun kan tage hul på sin nye tilværelse i Bruxelles. Da hun var blevet valgt, fik hun at vide af en dansk topdiplomat, at hun måtte sikre sig en lejlighed fra den 31. oktober, fordi Storbritannien ”stensikkert” ville forlade EU inden da. Som bekendt blev Brexit udskudt, og det er forsat uklart hvornår briterne endegyldigt forlader unionen. Derfor kalder hun også sig selv for dansk politiks Prins Charles Preca download.

Det er faktisk lidt af et paradoks. For op til Brexit-afstemningen i Storbritannien håbede Linea Søgaard-Lidell inderligt på et ”remain”.  Og selvom hun er ked af briternes farvel til EU, så håber hun nu, at briterne snart får gjort alvor af Brexit, så hun kan trække i arbejdstøjet: ”Jeg har hele tiden været sikker på, at Brexit ville komme før baby. Nu begynder jeg at blive lidt i tvivl,” grinede hun med hænderne på sin gravide mave.

Jeg har hele tiden været sikker på, at Brexit ville komme før baby. Nu begynder jeg at blive lidt i tvivl”

Linea Søgaard-Lidell (V)

Rundt i Europa venter 27 parlamentarikere på, at Brexit træder i kraft, så de kan påbegynde deres arbejde i Europaparlamentet Hitomi data. I Danmark er det heldigvis problemfrit, og Linea Søgaard-Lidell arbejder fortsat på den samme arbejdsplads som før valget. Hun tager dog jævnligt til Bruxelles for at holde sig opdateret og mødes med Morten Løkkegaard, Søren Gade og Asger Christensen, der tilsammen udgør Venstre gruppe for at holde sig ajour og klar til at træde ind. I andre lande har Brexitmandaterne ikke haft det lige så nemt. Nogle er ligefrem blevet fyret, fordi de nu er valgte politikere, men altså uden at kunne indtræde i parlamentet, fortæller Linea Søgaard-Lidell.

Klima, klima og klima

Under valgkampen var især klimaet på alles læber, og det er da også klima- og miljøspørgsmålet, som de tre nye parlamentarikere peger på som EU’s vigtigste opgave 어쿠스틱카페 다운로드. Niels Fuglsang vil kæmpe for landespecifikke målsætninger for den grønne omstilling og stoppe EU’s støtte til fossile brændsler. Pernille Weiss vil have flere virksomheder med ind i klimakampen, og Linea Søgaard-Lidell vil tage fat på EU’s energiinfrastruktur, når hun får plads i parlamentet.

Der var bred enighed om, at EU skal stemple mere aktivt ind i klimakampen end nu. Fra venstre er det Linea Søgaard-Lidell (V), Niels Fuglsang (S), Pernille Weiss (C) og Eva Kjer Hansen (V).

En række spørgere i salen drejer også samtalen over på arbejdsmarkedet og den danske model 판스온2 다운로드. Også her er der en relativt stor enighed at spore mellem politikerne: De vil alle tre bekæmpe EU-kommissionens forslag om en lovreguleret mindsteløn og på tværs af partier kæmpe for at beskytte den danske model. For Niels Fuglsang er det desuden vigtigt at få tøjlet den stigende ulighed i EU og bekæmpe skattesvindel, skattely og økonomisk kriminalitet.

Efter halvanden times debat med plads til grin og anekdoter, rundede Eva Kjer Hansen af og de, der havde lyst kunne deltage i Black Friday i Aarhus.

AOF Danmark holder jævnligt debatarrangementer om EU under overskriften ’EU hva’ nu?’ Arrangementerne er støttet af Europanævnet og kan findes på http://europa-debat.dk/events-og-aktiviteter/eu-hvad-nu/ 안드로이드 젤리 빈 소스 다운로드. Foto: AOF.

Mads Hvidbjerg

Student i AOF's EU-oplysning. Studerer desuden jura på Københavns Universitet og er politisk aktiv i min fritid.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar