21. april, 2017

Franske frustrationer

Tags: , , , ,

Del
Franske frustrationer

På søndag går franskmændene til den første af to valgrunder til valg af ny præsident, som skal afløse den upopulære Hollande. Og det ser ud til at blive rigtig spændende. For intet er som det plejer i fransk politik.

Af Lars Gaardhøj, konsulent i AOF Danmark

Normalt er der to dominerende partier i fransk politik: konservative og socialdemokratiet. Men begge ligger i denne valgkamp langt under vanligt niveau, hvilket ses i en frisk meningsmåling, der peger på, at den tidligere minister i Hollandes regering Emmanuelle Macron med sit nye parti En Marche! (Fremad) og Marine Le Pen fra det yderliggående Front National ligger til at vinde første valgrunde. Sker det, vil den afgørende anden runde dermed være uden en konservativ eller socialdemokratisk præsidentkandidat.

Grobund for populisme

Fransk økonomi har været presset i årevis og Hollande har ikke kunnet levere de rette reformer. Samtidigt har det politiske system har været ramt af flere skandaler, hvilket helt klart er medvirkende forklaring på de to gamle partiers deroute og tiltagende politikerlede. Læg dertil at Frankrig i årevis har haft alvorlige problemer med fejlslagen integration, særligt de franske forstæder er betændte områder med tilbagevendende optøjer. Og de senere år har Frankrig været smerteligt hårdt ramt af islamisk terror med mange døde til følge. Det har gødet jorden for Marine Le Pen, som står stærkt trods vigende målinger på det seneste.

Ved det seneste regionsvalg viste det sig, at Le Pen tiltrak rigtig mange unge vælgere. Den klare dagsorden om indvandrerstop, franskmænd først og krads kritik af europæisk samarbejde appellerede åbenbart godt til mange unge, og derfor er de unge et særligt indsatsområde for Le Pen.

Frustrerede unge

Baggrunden for at særligt de unge tiltrækkes af Le Pen er i høj grad en frustration. Husk på at særligt de unge blev ramt hårdt af den økonomiske krise. Frankrig har i årevis haft en meget høj ungdomsledighed på den anden side af 20% og politikerne har ikke for alvor kunnet levere løsninger. Tværtimod har skandaler, der har ofte har handlet om at rage til sig klart skabt en distance mellem de unge og det politiske etablissement. Det er det samme vi har set i fx Spanien tidligere, hvor unge markant vendte ryggen til de gamle partier og i stedet gik ind i det venstreorienterede populistparti/bevægelse PODEMOS.

Macron har meget tydeligt aflæst den frustration ikke kun blandt de unge, og taler derfor meget konsekvent om, at hans parti er et opgør med de gamle partier (som han jo godt nok selv var del af indtil sidste efterår). Le Pen har været med i mange år, men har altid stået uden for, og derfor står hun også i modsætning til det etablerede politiske miljø, som hun mener har svigtet franskmændene. Hun kommer måske ikke med de mange løsninger, men peger meget tydeligt på syndebukke, om så det er den franske politiske elite, indvandrerne, islam eller EU. Og hun taler – som Donald Trump – om, at franskmændene skal tælles først. Indvandrere skal ikke have samme rettigheder.

AOF producerede sidste år et interview med en unge mand Jean-David i Nice. Jeg er ikke enig i hans konklusioner, men videoen er meget god til at forklare hvordan nogle unge franskmænd oplever udviklingen og hvorfor unge søger mod fx Le Pen. Se det lille videoklip og døm selv.

Søndag tælles stemmerne op, og vi får se om det bliver de to populistiske kandidater, der går videre til anden runde i maj måned. Det tror jeg bliver resultatet, og så bliver det for alvor spændende. For der er ingen tvivl om at Europa vil blive et helt andet Europa, især hvis Le Pen skulle blive præsident.

Lars Gaardhøj

Forbundskonsulent i AOF Danmark med ansvar for bl.a. EU oplysning og nordisk samarbejde. Uddannet samtidshistoriker. Politisk aktiv som medlem af Regionsrådet i Hovedstaden for Socialdemokratiet. Bor i København, 45, gift med Stine og har 3 børn.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar