27. januar, 2020

Karen Melchior: Med kloge løsninger kommer vi sovende til et sundere klima

Tags:

Del
Karen Melchior: Med kloge løsninger kommer vi sovende til et sundere klima

Af Karen Melchior, medlem af Europaparlamentet for Det Radikale Venstre

Transportmininster Benny Engelbrechtsen var i godt humør, da han i sidste uge kunne fortælle, at regeringen er varm på tanken om nattog fra Malmø til Køln, som det svenske transsportministerium har forslået. Hos de radikale kan vi heller ikke få armene ned.

For nattoget ville naturligvis stoppe i København, muligvis andre danske byer og give tusinder af danskere mulighed for at rejse sydpå med god, grøn samvittighed. Også lige syd for grænsen ser man også et stort potentiale i tiltaget. Sammen med min kollega i parlamentet, Rasmus Andresen, der er en del af det danske mindretal, har vi lagt pres på jernbaneselskaberne for, at nattoget fra Sverige til Køln også stopper undervejs i Danmark og Nordtyskland.

Vi har i Europa været alt for sløve til at investere i ordentlig toginfrastruktur og konsekvenser heraf slås vi med i dag. Problemet er ikke kun, at vi mangler skinner, men at vi også mangler ordentlig organisering af det europæiske tognet. Skal man fra Horsens til Paris skal man skifte tog fire gange og rejse med tre forskellige togselskaber. Det er uholdbart, hvis vi skal gøre toget til et lukrativt alternativt til de korte og mellemlange flyruter. Og det er nemlig det, vi skal.

Det svenske initiativ er fantastisk, men det peger også på et større problem: For at nattog skal blive en realitet, skal de enkelte lande selv tage affære. På europæisk plan skal vi være turde sætte krav til togselskaber på tværs af Europa. Vi skal turde kræve, at de samarbejder, så man som passager ikke strander i Hamborg på vej til Paris, hvis det første tog var forsinket.

Men selv i en verden hvor hele det europæiske tognet er strømlinet, vil farten på skinnerne næppe kunne hamle op med flyet. Og netop derfor er nattogene så vigtige på rejsen mod et mere bæredygtigt og klimavenligt Europa. Måske kan vi om nogle år stige ombord på Aarhus Banegård og vågne op til sydens sol en nattesøvn senere. Selvom klimakampen kræver benhårdt arbejde, kommer vi med nattoget sovende til en sundere klode.

Endnu ingen kommentarer

Skriv en kommentar